Kampanj - Två gratismånader och fri upphämtning på utvalda förråd

Med djur

Om du planerar att ta med din fyrbenta vän på din utomlandsflytt finns det en hel del saker du kommer behöva tänka på och förbereda. De djur som berörs i denna Ztorage-artikel är hundar, katter och illrar då dessa är de som definieras som sällskapsdjur av Jordbruksverket (http://www2.jordbruksverket.se/download/18.3b7625a149cb20a4495a213/1416489848787/ovr329.pdf) Reser du exempelvis med en gnagare eller fågel behöver du kolla upp vilka regler som gäller i det specifika land du ska till enligt deras lokala motsvarighet till Jordbruksverket.

Pass för husdjur

Pass för husdjur
Foto: Helsinki.fi

Precis som vi människor behöver även våra fluffiga kompisar ett eget pass för att kunna resa utomlands. Själva passet skaffar du hos din veterinär som kommer att informera dig om de krav som finns för att ditt djur ska kunna få ett pass. Vanligtvis brukar detta bestå av en vanlig hälsokontroll, ID-märkning, rabiesvaccination samt avmaskning. Fortsätt scrolla för att läsa mer om de tre sistnämnda!

Burträning

Burträning

Om du kommer att resa med ditt djur i en bur och den inte redan är van vid att sitta i bur är det en väldigt bra idé att börja burträna i god tid innan avfärd. Utan burvana finns det en stor risk att ditt djur blir stressad och mår dåligt, speciellt om det är en lång färd i bakluckan eller i lastutrymmet av ett flygplan. Det finns mängder av burträningsvideor på Youtube (klicka här för att se ett exempel), så om du är osäker på hur du ska gå tillväga är det bara att göra en sökning där! Om burträningen däremot i slutändan inte skulle fungera, dvs. att ditt djur inte successivt skulle bli mer och mer bekväm med att vistas i en bur kan du kontakta din veterinär om eventuella lugnande medel. Detta rekommenderas dock bara i nödfall, om det verkligen inte går utan.

ID-märkning

ID-märkning
Foto: Kennelliitto.fi

I Sverige är det lag på att alla hundar måste vara ID-märkta, samt att du som ägare finns registrerad i centrala hundregistret på Jordbruksverket. För katter finns det ingen lagstiftning, men det rekommenderas ändå att man gör det för att lättare kunna identifiera djuret. Som skrivet ovan är också ID-märkning ett krav för alla sällskapsdjur för att bli behörig för ett husdjurspass. ID-märkning görs idag i form av en injicering av ett microchip i nacken som kan scannas med hjälp av en chipavläsare som på bilden ovan. Själva injiceringen görs av din veterinär, kostar ca 400 - 600 kr beroende på klinik och bör göras på valpar innan de fyllt 4 månader. Om du adopterar en valp som inte är ID-märkt kan du göra det upp till 4 veckor efter adoption. Om du däremot har ett husdjur som blev tatuerat i örat innan den 3 juli 2011 är även det en giltig ID-märkning.

Vaccinering mot rabies

Vaccinering mot rabies

Avmaskning

Avmaskning

Om du har en valp eller kattunge behöver de oftast avmaskas rutinmässigt i förebyggande syfte, men om du har ett fullvuxet djur räcker det med att göra en kontroll genom att lämna in ett avföringsprov till din veterinär. Avmaskningsmedel (oftast i form av piller) finns att köpa receptfritt på Apotek, men det kan vara bra att kontakta din veterinär först för att se till att du får det som passar ditt djur bäst. Ett klassiskt tips om du behöver ge ditt djur piller är att gömma det i någonting smaskigt och kladdigt så att djuret inte märker det. :-)

Lokala lagar

Lokala lagar

Många länder har egna specifika regler och lagar som inte alltid täcks av vad som krävs av svenska veterinärer och Jordbruksverket, så gör dig själv och ditt djur en tjänst och kolla upp vad som gäller för just ditt nya hemland. Det lättaste sättet är att göra en Googling på landet i frågas motsvarighet till Jordbruksverket eller fråga någon som bor där.

Ztorage support
Osäker på
vad du behöver?
Prata med våra förvaringsexperter