Levnadskostnader runt om i världen 2019
Har du någonsin undrat hur mycket det egentligen kostar att bo i olika delar av världen? Vilka länder är billiga, vilka är dyra? Det har nämligen vi på Ztorage, och med hjälp av Numbeos Cost of Living Index 2019 (https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp?title=2019) ska vi nu ta reda på just det! Numbeos levnadskostnadsindex är baserat på ca 50 olika faktorer som t.ex. lokala hyreskostnader och restaurangpriser, men inkluderar dessvärre endast 119 av världens alla länder som, beroende på vem man frågar, består av totalt ungefär 190-210 (FIFA har 208 medlemsländer, FN har 193 osv.). Som ni ser på kartan här under är världsdelarna Afrika och Oceanien väldigt underrepresenterade.
Världens 10 dyraste länder att bo i
Har ni sett va, Sverige är inte ens med på topp 10! Som ni ser på kartan ovanför ligger vi ju dock tätt intill med den mörkorangea färgen, på 19:e plats för att vara exakt. Första plats och dyrast i världen att bo i är, inte helt oförväntat, Schweiz. Att Island ligger på andra plats dock och går om Norge är lite av en överraskning, tycker ni inte? Världens topp 10 dyraste länder att bo i består alltså av 6 europeiska länder, 3 asiatiska (samtliga östasiatiska), och 1 nordamerikanskt.
Världens 10 billigaste länder att bo i
Med avsevärt lägsta index tar Pakistan platsen om världens billigaste land att bo i. Topp tio består alltså av 4 asiatiska länder (samtliga västasiatiska), 3 europeiska, 2 afrikanska och 1 sydamerikanskt - inte helt väntat ändå, eller vad tycker ni? Med tanke på att Europa dominerar topp 10 dyraste länderna känns ändå 3 i botten som ganska mycket, att det kan skilja så pass mycket inom en så pass liten världsdel.
Världens 10 mest medelmåttiga länder att bo i
För att göra vår lista lite unik har vi även valt att ta de 10 länder som har hamnat precis i mitten av listan och därmed utgör medianen. Listan inkluderar 119 länder, och 119/2=59,5, så därför tar vi länderna på placeringarna 55-65. Det här är såklart ingen exakt matte, men det blir nära nog för att få en generell uppfattning! Detta urval består alltså av 4 asiatiska länder (blandade öst och väst!) 3 europeiska, 2 nordamerikanska och 2 sydamerikanska. Ganska jämnt fördelat ändå, om man jämför med topp 10 billigast och dyrast?
NB: Som ni kanske märkt har inga av dessa tre listor inkluderat länder från varken Afrika eller Oceanien, men som sagt i början saknas det ju en hel del data från båda de världsdelarna, då många av de länderna är exkluderade. Om de hade blivit inkluderade hade datan förmodligen sett helt annorlunda ut, så man får ta allt det här med en nypa salt. Se det som en generell överblick, inte som absolut sanning!
vad du behöver?