Pass och visum
En typiskt bra sak att ha koll på inför att planera en flytt utomlands är hur pass och visum fungerar. Hur långt räcker det svenska passet, till vilka länder behöver man visum? Det, och mer, ska vi på Ztorage besvara här!
Det svenska passet
Eftersom att 90% av den svenska befolkningen äger ett pass (enligt Rikspolisstyrelsen) gör du som läser detta med största sannolikhet redan det, men om du skulle ha råkat slarvat bort ditt pass eller tillhör de 10% som inte har ett - så här gör för att skaffa ett svenskt pass:
- Du behöver en giltig legitimation, dvs. en av följande:
- Svenskt vanligt pass (provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation)
- Svenskt nationellt id-kort
- Svenskt körkort
- Svenskt SIS-märkt id-kort
- Identitetskort för folkbokförda i Sverige
Om du saknar giltig legitimation kan du ta med dig en myndig anhörig person (t.ex. din 18-åriga syster eller morfar) som kan intyga din identitet. OBS: denna person måste ha en giltig legitimation från listan ovan. Läs mer om det här.
- Ta med dig din legitimation till ett passexpedition, klicka här för att komma till Polisens fullständiga lista på det.
- Väl där är det bara till att följa polisens instruktioner på plats: du kommer att få betala avgiften (det kostar 350 kr), ta en bild och fingeravtryck, godkänna dina uppgifter, signera och se en förhandsvisning av hur ditt pass kommer att se ut. Sen är det bara att välja hur du vill bli kontaktad (sms eller e-mail) när passet är klart, och var du vill hämta upp det - processen tar ca 5 dagar beroende på var du bor.
- När du får ditt sms eller mail är det dags att hämta ut ditt nya pass!
Det är viktigt att se till att ditt pass är giltigt när du ska resa, och desto mer när du till och med ska flytta utomlands. Vissa länder och visum kräver t.ex. att ditt pass ska vara giltigt i en viss längd efter att du kommer fram, ibland så mycket som 18 månader. Kom ihåg att om du behöver förnya ditt pass, gör det innan du börjar ansöka om visum. Visum är kopplade till ditt pass, inte till dig som person, så om du behöver förnya kommer du att behöva göra om hela visumprocessen, som brukar vara ganska krånglig.
Provisoriskt pass
Om du av en eller annan anledning skulle stå utan pass precis innan en resa och inte hinner fixa ett nytt pass innan avfärd - fear not - du kan fixa ett provisoriskt pass. Det är betydligt dyrare, 980 kr närmare bestämt, men det får jobbet gjort. Ett provisoriskt pass gäller endast för den specifika resan du söker det för, är giltigt i max 7 månader och kan inte användas som en vanlig legitimation.
Sverige på 3:e plats
Enligt Passport Index 2019 har Sverige det tredje starkaste passet i världen med tillgång till hela 166 länder utan visum. Visserligen är det en delad tredjeplats tillsammans med Schweiz, Sydkorea, Portugal, Nederländerna, Österrike, Danmark, Italien och Singapore, men ändå - brons är med på prispallen! Toppade blev vi av Tyskland, Luxemburg, Finland och Spanien som delar på andraplatsen med tillgång till 167 länder, och ensam på första plats med hela 169 visumfria länder är Förenade Arabemiraten. Sist på listan ligger stackars Afghanistan med ynka 30 länder. Se den fullständiga listan på passportindex.org.
vad du behöver?