Detta ska du tänka på när du byter från vinter- till sommardäck

Måns -

Detta ska du tänka på när du byter från vinter- till sommardäck

Vi går mot sommaren och det börjar bli hög tid att byta däck på bilen. Nedan följer ett par tips som är bra att tänka på när du ska byta däck.

1. Däcktyper

Vinterdäcken som är märkta med “MS” (Mud and snow) ska bytas mot sommardäck. Sommardäcken ska alltid användas när det inte är vinterväglag!

2. Datum

Se till att byta däcken innan det blir olagligt att köra på vägarna. Det finns lag som förbjuder dubbdäck mellan 16 april och 30 september om det inte är eller förväntas vara vinterväglag. Detsamma gäller när man ska byta tillbaka då det är lag på vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars.

3. Mönsterdjup

Nya däck kommer alltid med ett mönsterdjup på 8-9 mm men slits allteftersom du kör med dem. Det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck är 1,6 mm enligt lag. Det är dock värt att tänka på att däcken tappar våtgrepp redan vid 3-4 mm så tänk på att byta dina gamla däck om de inte håller standarden.

4. Lufttryck

Lufttrycket på däcken är viktigt för säkerheten på bilen och ska alltid följas noga. Ta en sväng till bensinstationen och se till så att lufttrycket följer direktiven för vad som står i instruktionsboken. Ett tips är att ha ett lufttryck 10 – 15 % över det som rekommenderas i instruktionsboken då det minskar bränsleförbrukning, ger längre livslängd på däcken samt inte bidrar negativt till trafiksäkerheten.

5. Förvaring

Att förvara vinterdäcken kan vara både jobbigt och ta upp alldeles för mycket plats i förrådet. Det är samma procedur varje år och är det inte vinterdäck som står där så är det sommardäck. För att underlätta däckbytet erbjuder vi på ZTORAGE upphämtning och förvaring av era vinterdäck och vi kör dessutom hem dem när det är dags att byta igen. Vill du boka upphämtning och förvaring av dina däck tryck här.

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!