Flytta utomlands? 8 saker att tänka på inför utlandsflytten

Oscar -

Flytta utomlands? 8 saker att tänka på inför utlandsflytten

Vi vet att det kan vara mycket att tänka på inför en utlandsflytt. Därför ger vi dig här en lista med viktiga saker att tänka på inför flytten.

Det är viktigt att vara ute i god tid när du ska flytta, så det inte blir för stressigt. Behöver du magasinering med gratis upphämtning i Stockholm inför att du ska flytta utomlands? Kontakta oss för prisförslag.

1. Pass

Se till att ha en giltig ID-handling när du reser. Oftast räcker det med ID-kort inom EU men pass behövs när du ska resa utanför EU. Tänk på att passet ska vara giltigt även då du ska åka hem. Vissa länder behöver du söka visum till. Hör av dig till landets ambassad för att se vad som gäller.Lista på Sveriges ambassader

2. Arbets- eller uppehållstillstånd

Om du ska flytta till ett land utanför EU kan du behöva tillstånd för att arbeta. För EU-länder behöver du inte ansöka om det innan du kommer dit. Det går bra att istället gå till ambassaden på plats och anmäla sig.

3. Kontakta Skatteverket

Det går bra att vara skriven i Sverige om du inte ska vara borta mer än ett år. Hör då av dig till Skatteverket och säg att du ska bo utomlands i mindre än ett år. Det gör du genom att fylla i blanketten SKV 7645. Om du ska flytta utomlands längre än ett år ska du fylla i blanketten som heter SKV 7665. Det påverkar inte ditt medborgarskap om du flyttar utomlands, så det behöver du inte oroa dig för alls!

4. Kontakta Försäkringskassan

Den som lämnar Sverige mer än ett år ska anmäla det till Försäkringskassan. Blanketten som du ska fylla i heter FK 5459. Om du får bidrag från försäkringskassan under tiden du flyttar utomlands kan du bli skyldig att betala tillbaka. Hör av dig till dem så hjälper dem dig!

5. Hitta ett nätverk

Ja, vi vet att det är tråkigt att bara umgås med svenskar utomlands. Men för att få hjälp med krångliga saker kan det faktiskt göra livet lite lättare, det är svårt nog att flytta utomlands i sig. Det kan vara skönt att ibland få hjälp på sitt eget språk, därför vill vi tipsa om nätverket Svenskar i Världen. De är en förening som finns till för de många svenskar som bor utomlands. Bland annat för de svenskar som bor utomlands och vill flytta hem igen. De kan på olika sätt göra det lättare att komma hem igen, t.ex. genom att hjälpa till att hitta jobb. På Facebook finns även många grupper att vända sig till, som t.ex. Svenskar i Berlin och Svenskar på Malta.

6. Kulturchocken

Ska du åka till en helt främmande kultur? Det finns många reseböcker om skillnader mellan olika kulturer. Ofta är det bra att läsa om ett lands kultur och historia innan. Men var ändå försiktig med just böcker som handlar om vett och etikett. Ofta kan böckerna vara utgivna några år tidigare och redan lite förlegade. Till exempel flera böcker om asiatisk kultur – mycket förändras snabbt i Asien just nu. Läs dem gärna – men ta dem med en nypa salt så ska allt gå bra!

7. Att flytta utomlands med barn

Ska du flytta utomlands med barn som är under 16 år? Då måste båda vårdnadshavarna skriva under anmälan om flytten till Skatteverket.

8. Hyra ut lägenheten

Se till att lösa uthyrningen i god tid för att slippa stressen. Att hitta en hyresgäst i Stockholm är inte svårt idag. Att hitta en skötsam hyresgäst som betalar i tid och inte är högljudd kan vara lite svårare! Lita inte på magkänslan – lita på vad andra säger om personen. Det finns idag många smarta tjänster för att hyra ut sin lägenhet, som t.ex. Samtrygg, Renthia och Qasa.

Nu har vi nämnt några tips inför din flytt utomlands! För de saker du vill spara men inte kan ta med dig i flytten finns vi till. Vi erbjuder magasinering med upphämtning från din lägenhet.

Lycka till med att flytta utomlands!

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!