Hur du donerar saker du inte längre använder i 2021

Ztorage -

Hur du donerar saker du inte längre använder i 2021

Nytt år, nya möjligheter och mer utrymme! Vi har ju tidigare skrivit om hur du skapar mer plats i din garderob, detoxar och skapar harmoni i ditt hem. Men förutom kläder som du inte längre använder har du kanske filmer som du aldrig gillade eller en gammal mobiltelefon som ligger och skräpar.

Innan du kastar dessa i soporna, varför inte hjälpa dem som behöver och även gynna vår planet genom att istället skänka bort dina gamla saker?

Det finns massor av olika välgörenhetsorganisationer och det kan vara svårt att veta var man kan donera kläder, böcker, möbler, leksaker, bilar, mobiltelefoner, TV med mera. Därför har vi sammanställt denna guide för olika organisationer som tar emot begagnade saker.

Även om varje välgörenhet har olika riktlinjer för vad du kan skänka, kommer alla gladeligen ta emot din saker, oavsett om det är begagnade böcker eller en gammal bil.

 • Myrorna

  Sveriges största butikskedja för second hand-varor. Och deras uppdrag enligt dem själva är att genom återanvändning och arbetsträning aktivt verka för ett mer medmänskligt och hållbart samhälle och generera ett stabilt överskott till Frälsningsarméns sociala arbete.

  Tar emot: Nästan allt! Så länge det är torrt och rent; kläder, accessoarer, skor, smycken, bijouterier, hemtextil samt möbler, glas, porslin, husgeråd, hushållsel, lampor, prydnadssaker, kuriosa och böcker.

  Hur du donerar: Myrorna erbjuder hämtning av stora mängder eller stora gåvor hemma hos privatpersoner och företag på flera orter i landet. Du kan lämna gåvor direkt i någon av deras butiker eller gåvomottagningar och på återvinningscentraler.

 • Stadsmissionen

  Stockholms Stadsmission är en ideell förening som arbetar för ett mänskligare samhälle för alla. Det gör de genom social omsorg, vård, utbildning och arbetsintegration.

  Tar emot: Textilier, mindre möbler, prylar, el-artiklar, tavlor, leksaker.

  Tar ej emot: Sängar, soffor, tjock-TV, videoapparater,vitvaror, möbler av spånskive-material såsom exempelvis bokhyllor, pälsar, bilbarnstolar, plastleksaker äldre än tio år, hjälmar, garderober.

  Hur du donerar: Kläder och prylar till insamling kan skänkas i deras second handbutiker under ordinarie öppettid, större möbler hänvisas till butikerna på Hornsgatan, Sätra, Sickla och Vällingby.

 • Erikshjälpen

  Erikshjälpen Second Hand är en ideell förening som samarbetar med lokala föreningar och församlingar i Sverige. Det du bidrar till är inte bara återanvändning, det är också biståndsarbete. Möbler, husgeråd och kläder blir till nya brunnar, hälsovård och utbildning.

  Tar emot: Möbler, husgeråd, kläder, böcker, elektronik och vitvaror.

  Hur du donerar: Lämna själv i gåvomottagning eller Boka hämtning.

  Du kan också lämna kläder, skor och hemtextilier i Human Bridges klädboxar.

 • Refugee Phones

  Samlar in smartphones och laddare för flyktingar i Europa. Varje dag förlitar sig över en miljard människor runt om i världen sig på sina telefoner för att hålla kontakten. Att förlora sin smartphone är att känna sig vilse, frånkopplad och utan information. För de hundratusentals som flyr från krig kan en smartphone vara en livlina.

  Tar emot: Alla smartphones som fungerar och är olåsta. Radera all data och bifoga fungerande laddare.Oavsett om du har förra årets modell eller om du vill donera nya telefoner - varje donation är meningsfull.

  Hur du donerar: Lämna eller skicka dem till: Refugee phones på CP+B i Göteborg, Norra Allégatan 5, 414 01 Göteborg. För större donationer mejla hanna@digitalreliance.org

  Om du ännu inte är redo att göra dig av med dina saker, men inte har plats hemma för dem längre hemma, kontakta oss på Ztorage! Vi erbjuder flexibla magasineringslösningar i Uppsala, Stockholm och Uppsala.

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!