Magasinering behöver inte alltid vara att föredra

Ztorage -

Magasinering behöver inte alltid vara att föredra

Magasinering behöver inte alltid vara att föredra. I alla fall inte när det gäller en stor del av konstvärldens skatter. De flesta av Georgia O’Keefes verk är magasinerade. Nära hälften av Pablo Picasso’s oljemålningar finns i förråd och inte en enda av Egon Schieles teckningar visas för allmänheten. Magasinering verkar alltså vara ganska populärt i konstvärlden – och för de konstverk som man kan tycka många fler borde få se. En undersökning som gjordes av magasinet Quartz undersökte ämnet. Man tittade på hur 20 museum i 7 länder förvarade konst av 13 konstnärer. Frågan var hur många av verken som visades och hur många som fanns i förråd, resultatet visas här på bilden.

Museum collection

Mycket av världens konst befinner sig alltså i museernas förråd. De största museerna visar ungefär 5% eller 1/20 av all konst de förvaltar. Det innebär att så mycket som 95 % av konsten magasineras. Rika personer som donerar sin konst till museer och konstinstitutioner riskerar alltså att allmänheten inte får se verken. De kan istället hamna i museernas förråd.

Däremot är museum ofta de som kan garantera att verken tas om hand för efterkommande generationer. Sitter du på en Picasso du vill donera kan du däremot välja ett museum som har som policy att inte sälja donerade konstverk. Vissa konstverk har även ett mindre intresse från publiken att se för tillfället, men kan vara ovärderliga för forskning. Även många skisser på papper kan vara extremt ljuskänsliga och behöver därför magasineras rätt. Därför kan det i vissa fall vara bra att låta museum magasinera värdefull konst!

Men de flesta verk som befinner sig i magasinering är inte just för forskning, utan konst av erkända mästare. Mästare med en stor nyfiken publik, därför kan man tycka att mer konst borde komma ut ur förrådet.

Vi på Ztorage magasinerar gärna konst och annat, men det är inte alltid som magasinering är den bästa lösningen.

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!