Organisera hemma – Så skapar du bättre ordning

Oliver -

Organisera hemma – Så skapar du bättre ordning

Ett rörigt hem kan vara en stressig och överväldigande plats att bo på. Det är viktigt att ha ett system för att hålla hemmet organiserat så att du kan hitta det du behöver när du behöver det. Här är några tips för att organisera ditt hem:

Satsa på bra förvaring

Ett sätt att organisera ditt hem är att investera i bra förvaring. Det kan vara förvaringslådor, hyllor eller till och med en förvaringsenhet. Att ha någonstans att lägga allting hjälper dig att hålla dig organiserad och hålla ditt hem snyggt.

En annan sak att tänka på när du organiserar ditt hem är hur du använder ditt utrymme. Försök att tänka på vad du behöver använda mest utrymme till och placera dessa saker på de mest tillgängliga platserna. Om du till exempel lagar mycket mat vill du kanske placera köksbänkar och skåp nära spisen.

Organisera efter säsong

Ett sätt att organisera hemmet är att göra det efter säsong. Det innebär att du har ett annat system för att organisera ditt hem på vintern än på sommaren. På vintern kanske du till exempel vill organisera ditt hem så att alla vinterkläder finns på ett ställe och alla sommarkläder på ett annat.

Organisera efter rum

Ett annat sätt att organisera ditt hem är att organisera varje rum för sig. Detta fungerar bra om du bor i en liten lägenhet där förvaringsutrymmet är begränsat. På så sätt grupperar du alla saker som hör hemma i det rummet tillsammans och förvarar dem sedan bakom eller ovanpå varandra. Till exempel: lägg alla porslin, bestick och grytor bakom eller ovanpå bänken. Du kan också sätta några bokhyllor bredvid eller under bänken så att du får mer förvaringsutrymme för t.ex. stora tallrikar.

Ordna efter plats

Det här är ett system där allting har en plats. Ett bord kan till exempel vara till för att ladda elektroniska apparater. Om så är fallet är det en bra idé att ha en låda till hands för alla dessa sladdar. På så sätt glömmer du inte att reda ut dem om de är undanlagda. Eller så kan en krok användas som nyckel- eller klädhängare, och återigen bör varje föremål ha sin egen plats.

Förvara i det rum där saken används

Det finns många olika sätt att organisera hemmet, men en av de mest populära metoderna är att förvara saker i det rum där de används. Du kanske till exempel vill ha alla dina kläder i sovrummet eller alla dina böcker i vardagsrummet. Detta kan vara ett riktigt effektivt sätt att organisera ditt hem, eftersom det innebär att du inte behöver gå långt för att hitta det du behöver.

Organisera efter aktivitet

Ett av de bästa sätten att organisera hemmet är genom aktiviteter. Det innebär att du organiserar allting efter vilket rum det används i och vilken aktivitet som sker i det rummet. Till exempel skulle vardagsrummet vara till för aktiviteter i livet som att sitta och titta på tv, medan sovrummet skulle vara till för sömn och sex.

Detta system har många fördelar. För det första gör det det lätt att hitta det man behöver eftersom allt finns på samma ställe. För det andra hjälper det dig att hålla dig organiserad eftersom du bara behöver oroa dig för ett rum i taget. Slutligen kan det hjälpa till att minska röran eftersom du kan lägga undan allting efter att du har använt det.

Rensa hemma

Det finns många olika sätt att organisera hemmet, men det bästa sättet är förmodligen det som fungerar för dig. För att ta reda på vad som fungerar för dig måste du prova olika metoder och se vad som fungerar bäst. Vissa människor gillar att ha mycket ordning, medan andra föredrar ett mer avslappnat tillvägagångssätt.

Det finns några grundläggande regler som alla bör följa när de organiserar sitt hem: se till att allting har en plats, gör dig av med skräp och var inte rädd för att be om hjälp. Du kanske också vill överväga att använda förvaringslösningar som hyllor, lådor och lådor för att hålla ditt hem snyggt. Du kan även hyra ett förråd eller magasinering om du har för många saker.

Magasinera allt du inte behöver

Ett sätt att minska mängden skräp i hemmet är att göra dig av med allt du inte behöver. Detta kan vara svårt, men det är värt det i slutändan. Börja med att gå igenom varje rum och sortera dina tillhörigheter. Om du inte har använt något under det senaste året är det troligt att du inte behöver det. Om det finns något som du verkligen inte vill göra dig av med, men som du inte använder särskilt ofta, kan du magasinera det i ett förråd eller ett lager.

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!