Så förvarar du dina saker smart

Oliver -

Så förvarar du dina saker smart

Har du en hel del saker som du samlat på dig och inte vill slänga, men ändå inte vill ha framme? Känns det som att dina ägodelar inte får plats någonstans? Dåliga möjligheter till förvaring kan skapa stress och onödig frustration. Många överväger till och med att flytta. Här kommer därför några hjälpfulla och handfasta tips på hur du kan göra för att förvara dina saker smart.

Skapa ordning i kaoset

Att förvara smart handlar om att organisera, strukturera och planera för dina saker. Du behöver se till att varje sak har sin plats att vara på. Bestäm en plats för varje sak och håll dig till den. Använd förvaringslådor med olika fack och sektioner. Märk gärna upp lådorna med en märkningsapparat. Detta skapar struktur och motverkar att dina saker samlas på varandra i en enda röra.

Rensa och städa upp i alla vrår och kvadratmeter

Försök att få in mer luft för att få en bättre överblick kring vad du har. Har du fem snarlika tröjor, varav endast en du använder? Våga släng de fyra andra. Se till att varje ny årstid rensa ut och ta bort det du inte kommer att använda. Inför våren och sommaren kan du exempelvis plocka ner vinterkläderna och lägga dem på vinden eller i ett förråd tills vidare. Använd klädhängare, korgar, lådor och vacuumpåsar för att organisera.

Utnyttja alla utrymmen

Det finns ofta fler förvaringsutrymmen än vad man tror. Några bra ställen att förvara dina saker på är under sängen, på väggarna (upp till taket!) och på dörren. Under sängen kan du gott få plats med två lådor med viklock, gärna på hjul så att du smidigt kan dra ut den. Väggsystem går att skräddarsy efter behov. Platsbygg i tomma vrår och var inte rädd för att bygga ändå upp i taket. Det är bara att mäta din vägg och välja hur många konsoler, hyllplan, stänger och lådor du vill ha. Tänk på att förvaring inte bara är funktionellt, det kan också vara snygg inredning. Till exempel finns många ursnygga möbler, exempelvis sittpuffar eller divansoffor, med gömda förvaringsutrymmen. Var inte rädd för att maximera förvaringsmöjligheterna, det är både smart och snyggt!

Förvaring utanför hemmet

Många är vi som bor för litet. Har du provat alla förvaringslösningar men ändå inte hittat plats? Svämmar det över av saker hemma? Hyr ett förråd och få en större boyta utan att behöva flytta!

Oavsett vad du har för bostadssituation, kan du alltid hyra ett förråd för att på kort eller lång sikt få utrymme till det du behöver lägga undan.

Det finns olika förråd för olika förvaringsbehov. Du bestämmer hur stort eller litet förråd du vill ha, beroende på vad du vill lagra. Detta medför att du aldrig betalar för mer utrymme än vad du använder. Smart va?

Såhär gör du för att hyra ett förråd

  • Hitta ett förråd nära dig.
  • Fundera på vad du vill magasinera och välj därefter en förrådsstorlek som motsvarar ditt behov – är du osäker finns expertrådgivning via telefon eller på plats.
  • Få tillgång till ditt förråd – stanna hur länge du vill – helt utan bindningstid.

Magasinering av kläder

Har du massvis av skrymmande dunjackor, överdragsbyxor och halsdukar liggandes från förra vintern? När sommaren närmar sig och du behöver någonstans att flytta kläder som inte passar för säsongen, är magasinering i ett hyrt förråd perfekt. Samla ihop, packa in, lägg undan och när tiden är inne, är det bara att komma och hämta hem dem. Det är skönt att få sakna sina saker lite grann, och att slippa se tunga vinterkläder under sommarhalvåret.

Det finns speciella “walk in closets-förråd” att hyra. De fungerar som en extra garderob för dina kläder och är anpassade just för textilier. Det finns också speciella flyttlådor för kläder– så kallade flyttgarderober i vilka du kan hänga upp kläder i på en stång.

Att tänka på när du packar

Var rädd om dina saker så får dem ett mycket längre liv. Packa rätt och noggrant för att inte mötas av kaos och besvikelse när du packar upp. Att packa rätt kan ta lite extra tid, men det sparar enormt mycket irritation, liksom minskar risken för att dina favoritföremål skulle gå sönder. För att vara extra säker på att dina saker behandlas tryggt och varsamt, komplettera med en flyttförsäkring eller teckna magasineringsförsäkring. Se till att låsa förrådet och följa de regler som finns på området.

Skydda kläderna från skadedjur

Ett gammalt och beprövat sätt för att hålla skadedjur borta från dina kläder, är att torka apelsinskal eller lavendel och lägga in i fickorna. Ceder eller malkulor funkar likväl– skadedjuren gillar nämligen inte dofter.

Se även till att kläderna är rena och torra när du packar ner dem inför flytt till förrådet. Använd gärna plastlådor eller plastpåsar runt kläderna, för att göra det svårare för djuren att komma in. Vakuumpåsar fungerar utmärkt, speciellt för tjockare textilier såsom duntäcken eller vinterjackor. Det sparar dessutom plats, eftersom det suger ut all vakuum ur vakuumpåsen.

Märk ordentligt

Sortera dina saker i olika lådor eller påsar: en för vintersport, en för vantar och mössor, en för ömtåligt, osv. Märk upp påsarna eller kartongerna på kortsidan, så hittar du dem snabbt och enkelt.

Använd rätt material för rätt sak

Tänk på att olika saker packas på olika sätt. Möbler som ska förvaras under en längre tid, behövs paketeras i pallplast för att undvika att bli dammiga. Glas och annat känsligt material behöver paketeras i bubbelplast eller tidningspapper. Elektronik bör viras in i antistatiskt bubbelplast eller kartong.

Magasinera om du känner igen dig i någon av dessa beskrivningar:

  • Du har inte tillgång till förråd, källare eller vind och behöver någonstans att förvara cykeln, sportutrustning, bildäck, säsongskläder, minnen etc.
  • Du vill hyra ut din lägenhet eller resa bort under en längre tid.
  • Du ska flytta och vill slippa kostnaden för dubbelhyra.
  • Du är i behov av extra förvaring.
facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!