Sambolagen – 6 fallgropar att undvika när du ska bli sambo

Ztorage -

Sambolagen – 6 fallgropar att undvika när du ska bli sambo

Sambolagen är viktig att känna till när man ska flytta ihop. Många av våra kunder använder oss för magasinering just när man ska bli sambo. Därför vill vi här berätta lite om viktiga saker att tänka på med sambolagen.

 1. När är man sambo?

  Sambor innebär två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Har du flyttat ihop med din partner? Då gäller sambolagen automatiskt!

 2. Gör en boförteckning

  Tänk på att alla inköp du gör till hushållet ägs av just hushållet. Glöm därför inte att uppdatera boförteckningen ibland. Det kanske kan skapa friktion, men är du inte helt säker på hur din partner hanterar ett uppbrott kan det vara en bra idé.

 3. Du kan förlora alla prylar (nästan)

  Om ni flyttar isär upphör samboförhållandet att gälla. Då kan de saker som köpts till hushållet komma att delas upp er emellan. Det kan innebär att tavlor och dyra möbler tillfaller båda – trots att du själv har köpt dem.

 4. Du kan till och med förlora din egen bostad

  Din sambo kan få ta över din egen bostad. Det kan ske om han eller hon anses bäst behöva bostaden. Om ni inte har barn tillsammans gäller detta om "synnerliga skäl talar för det".

 5. Du får inte hyra ut eller pantsätta bostaden eller bohaget

  Ska du hyra ut några dagar via Airbnb? Eller en längre period via t.ex. Qasa? Var noggrann med att kolla med din sambo först. Annars kan du nämligen bli av med bostaden till din partner eller saker som tillhör hushållet.

 6. Det finns en lösning

  Men allt är inte kört. Du och din sambo kan avtala om att bodelning inte ska ske. Då slipper ni jobbiga diskussioner om vem som äger vad.

Sambolagen kan ställa till det om kärleken tar slut

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!