Ska du sälja ditt fritidshus? Här är 10 tips för att öka värdet

Ztorage -

Ska du sälja ditt fritidshus? Här är 10 tips för att öka värdet

När det är dags att sälja sitt fritidshus är det många som tar hjälp av oss på Ztorage för magasinering med upphämtning. Här är några tips för att öka värdet på ditt sommarställe när du ska sälja.

I Stockholms län har priser på fritidshus ökat med 14 % det senaste året (Mäklarstatistik, Juni 2016). De län som ökat mest i pris är Ekerö (25%), Huddinge (19%) och Norrtälje (17%). Det som är efterfrågat idag är bekväma hus med hög standard. Det går att få väldigt bra betalt, men det finns också ett stort utbud av hus som inte så lätt blir sålda. Här är några tips för att få upp priset.

 1. Installera dusch med varmvatten

  I en enkät 2013 av svensk fastighetsförmedling fick ca. 1000 svenskar svara på frågor om fritidshus. De fick också svara på vilka faciliteter fritidshuset bör ha för att göra det bekvämt nog. Om man vill vara på ett ställe lite längre är en varm dusch nästan ett måste. En varm dusch gör att man kan stanna längre och gör livet bekvämare. För ett par tusen kronor kan man köpa en kabin som höjer standarden avsevärt.

 2. Sälj på våren

  Våren är den bästa tiden att sälja enligt många mäklare. Trädgården står i full blom och huset visar sig från sin bästa sida. Värt att tänka på trots det är att även utbudet är som störst då – om flera hus säljs i samma område dras priset ner på alla. Ställen med A+++ läge går bra att sälja vilken tid på året som helst. Fördelen med att sälja en solig höstdag är att utbudet är som minst då, dessutom kan kunden skapa en egen drömbild om hur det ser ut på sommaren. Av de mäklare som finns samarbetar vi med den som säljer mest i Sverige idag – fastighetsbyrån.

 3. Köp tvätt- och diskmaskin

  Precis som med en varm dusch gör tvättmaskin att man kan klara sig längre utan att åka hem till stan. Enligt den ovan nämnda enkäten vill även 7 % ha diskmaskin. En liten del, kan man tycka – men tänk på att dessa 7 % kanske är de som betalar bäst. Vissa vill leva enkelt och diska för hand på landet. Andra sidan av myntet är att man kan ägna mer tid åt att ta det lugnt om man inte diskar själv.

 4. Tvätta fönster

  Att slarva med att tvätta fönster är en dålig idé. Rena fönster släpper in ljus och ger en känsla av att de förra ägarna har tagit väl hand om sitt hem.

 5. Homestyling och rensa

  Ofta ärvs sommarstället från mor- eller farföräldrar, det är därför vanligt att inredningen i huset får en starkt personlig prägel. Inför en försäljning är tricket att göra det så neutralt som möjligt. Man vill att köparen ska kunna få en egen bild av hur deras nya hus skulle kunna se ut. Att lägga några tusen på homestyling kan därför löna sig extra mycket för ett sommarhus. Om det är rensat ges bilden av att du som ägare tagit hand om huset. Vill du rensa upp fotografier och broderier i din stuga på t.ex. Ekerö kan du få dina saker upphämtade och förvarade så länge du vill av oss på Ztorage.

  Räkna ut ditt pris på magasinering

 6. Möblera på rätt sätt

  Visst det är viktigt att rensa upp saker som är allt för personliga. Men viktigt är också att det är möblerat så att köparen får en bild av vad som får plats. Att med ord förklara vad som får plats är ingen idé – visa i stället genom att ta in t.ex. tillfälliga möbler. Låna från grannar eller hyr om du gjort dig av med allt eller flyttat ditt bohag.

 7. Få till rätt belysning

  Ett bra knep att ta till är att köpa rätt lampor. Ljuset är centralt i hur ditt hus upplevs. Att köpa ett par bra lampor är ett bra och billigt sätt att skapa en bättre känsla i huset. Att lysa upp träd och buskar på tomten skapar en härlig känsla om du har visning på hösten. Kulörta lyktor på altanen kan se riktigt fint ut under sensommaren och hösten.

 8. Fixa småfel och städa

  Det viktigaste inför en försäljning är att fixa alla de små fel man så länge tänkt fixa. Detaljer gör helhetsintrycket och små fel gör lätt att hela känslan av huset dras ner. Det kan även löna sig med en ordentlig flyttstädning gjord av proffs. Där vill vi tipsa om vår partner Qleano som är specialiserade på just flyttstädning.

 9. Nytt kök och badrum

  Nytt kök och badrum kan göra underverk för en värdering. Hör med mäklaren vad som är rimligt att lägga ner. Är du händig kan du göra det till ett projekt på semestern, annars kan det kosta en hel del. Tänk på att det är en stor investering och det inte finns några garantier för vad du får tillbaka på det.

 10. Berätta allt för mäklaren

  Låt mäklaren veta om precis allt som ni älskat med ert sommarställe. Känslor styr mer än förnuft när man köper hus, så mäklaren kan säkert använda något av det ni berättar för att få upp värdet.

Lycka till med att sälja fritidshuset!

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!