Uthyrning av din bostadsrätt och hyresrätt – vad gäller?

Ztorage -

Uthyrning av din bostadsrätt och hyresrätt – vad gäller?

Är det dags för uthyrning av din bostadsrätt eller hyresrätt? Många av våra kunder hör av sig till oss när de ska hyra ut i andra hand. Det är inte bara magasinering man har att tänka på inför att man ska hyra ut. Här listar vi några andra viktiga saker att tänka på.

Först behöver du någonstans att ha dina saker! Räkna ut ditt pris här.

Du behöver ha tillstånd för uthyrning av din bostad

Har du en bostadsrätt? Då behöver du tillstånd från föreningen du bor i att hyra ut. Bor du i andra hand eller hyresrätt? Då behöver du tillåtelse från din hyresvärd. Föreningen eller hyresvärden bestämmer om du ska få hyra ut eller inte. Ofta är det inga problem att få hyra ut om man ska plugga eller bo på annan ort. Om du hyr ut utan tillåtelse kan du i värsta fall tvingas sälja. Först brukar man dock få en varning så man får chansen att bättra sig. Då gör du klokt i att sluta att hyra ut. Om du hyr ut din hyresrätt utan tillstånd kan du bli vräkt i värsta fall.

Läs mer om vad som gäller hos hyresnämnden.

Hyran är ditt ansvar

Det är ditt ansvar som hyr ut i andra hand att betala hyran i tid till din hyresvärd. Samma sak gäller för din avgift om du bor i bostadsrätt. Om inte din hyresgäst betalar är det viktigt att du själv gör det. Numera finns det däremot tjänster där du kan få hyran betald i tid. Då slipper du risken!

Ta inte ut för hög hyra

Bor du i hyresrätt? Då behöver du vara försiktig med vilken hyra du tar ut. I Sverige får du inte hyra ut till marknadshyra. Om du hyrt ut för dyrt kan det göra att du får betala tillbaka senare. Du kan bli skyldig att betala tillbaka en hel del, upp till ett år av för dyra hyror. Om du äger din bostad får du hyra ut till marknadspris. Tanken är att det ska täcka ungefär vad det kostar för dig att äga din bostad. Den hyresgäst som tycker att hyran är för hög kan anmäla det. Då hör man av sig till hyresnämnden.

Glöm inte skatt

Den hyra som du har fått om du hyrt ut är skattepliktig. Det gäller för de pengar du har fått och ev. andra tjänster. Till exempel om hyresgästen målat om som en del av ert avtal. Läs mer om vad du får och inte får hos Skatteverket.

Här har vi samlat några få viktiga saker att tänka på. Om du vill läsa mer kan du göra det på jagvillhabostad.nu

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!