Ztorage Logo

Flytta utomlands
Hälsa, mediciner och sjukvård

  1. Flytta utomlands
  2. Hälsa, mediciner och sjukvård

Vi på Ztorage tycker att ett potentiellt stressfullt moment inför att flytta till ett nytt land är allt som har med sjukvård att göra - hur gör man egentligen om man blir sjuk utomlands? Här kommer lite smått och gott som är bra att veta gällande hälsa inför din flytt utomlands!

Vaccinationer

Vaccinationer

Inför vissa destinationer kan det vara bra att vaccinera sig för att minska risken för att bli drabbad av sjukdomar. Många svenskar är osäkra på vad de redan har blivit vaccinerade mot, så se till att leta fram dina hälsopapper och ta reda på vad du behöver fixa. Du kanske har stenkoll, men om inte har kanske dina föräldrar, din barnläkare eller om du har en husläkare det. Det bästa sättet att ta reda på vad som kan behövas för just din destination är att kontakta en vårdcentral eller läkare direkt, men du kan också läsa om vaccinationer på Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden.

Att flyga med medicin

Att flyga med medicin

Om du ska flyga till din nya destination och behöver ta med dig medicin av något slag, vare sig det gäller allergipiller, antidepressiva eller insulinsprutor kan det finnas regler med hur mycket du får ta med ombord och krav på intyg från läkare. Se till att kolla upp reglerna kring just din medicin i förväg så att du inte blir av med något på flygplatsen.

Lokal sjukvår

Lokal sjukvår

En tips för att känna lite extra trygghet när man flyttar till ett nytt land är att göra följande:

  • Kolla upp var närmaste sjukhus ligger och hur man tar sig dit på bästa sätt
  • Ta reda på vilket telefonnummer som motsvarar 112 och lägg in det i mobilen
  • Lära sig att säga eller skriva upp en mening på en lapp/i en anteckning i mobilen som säger "ta mig till närmsta sjukhus" på det lokala språket

Försäkring

Försäkring

Inför din utomlandsflytt är det viktigt att se till att du har en försäkring, och se till att den täcker det som behövs. Börja med att kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag för att se om den försäkring du (förhoppningsvis) redan har räcker, och om inte brukar det lättaste vara att teckna ett nytt avtal med dem. Annars är det bara att titta runt bland de försäkringsbolag som finns (t.ex. IF, Folksam, TryggHansa, Hedvig osv.) för att se vad som passar just dig bäst.