Kampanj - Två gratismånader och fri upphämtning på utvalda förråd

Hyr ut din bostad i Sverige

Att flytta utomlands är superkul och spännande, men minst sagt klurigt. Det finns många saker som man behöver tänka på, och en av de viktigaste är såklart att fixa uthyrning under tiden man är borta. Så, här får ni Ztorages bästa tips för att hyra ut en bostad! Kom ihåg: dessa tips gäller endast om du ska flytta utomlands under en kortare period, dvs. ca 1 år.

Checklista

Checklista

Inför att hyra ut din bostad kan det vara smart att börja med att göra en checklista som du kan bocka av allteftersom så att du har koll på allt som måste göras.

  1. Ansök om tillstånd

    Om du själv är hyresgäst och planerar att hyra ut i andrahand måste du först och främst få tillstånd från din egen hyresvärd. Ta kontakt med hen på det sätt du brukar och följ hens instruktioner. Du bör bli hänvisad till att fylla i en skriftlig ansökan.

  2. Hyra

    Näst på tur är att ta reda på vad din bostad är värd: vad som är rimligt att ta ut i hyra. Som hyresvärd är det superviktigt att du tar ut en skälig hyra (=rimlig, lagom, rättvis), annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig. Det finns massor av olika hemsidor som kan hjälpa dig, så googla på "beräkna skälig hyra" och testa några stycken för att se om du får liknande svar.

  3. Annonsera

    Annonsera

    Låt alla veta att du ska ut och flänga i världen! För att hitta en hyresgäst, om du inte redan har en spikad, måste du få ut din bostad på marknaden. Antingen kan du göra det på egen hand genom att t.ex. prata med folk du känner eller prata om det på dina sociala medier till du hittar en, eller så kan du använda dig av en uthyrningstjänst, som t.ex. Blocket Bostad, Qasa eller Samtrygg. Uthyrningstjänster hjälper dig inte bara att hitta en hyresgäst, men sköter också själva uthyrningen löpande samt erbjuder ofta skydd och försäkringar.

  4. Eventuell komplettering av ansökan

    När du skaffat dig en hyresgäst kan du behöva komplettera din ansökan till din egen hyresvärd med personuppgifter om den nya hyresgästen. Precis som du vill ha koll på vem som hyr din bostad vill såklart den person som du hyr av ha samma koll.

  5. Kontrakt

    Kontrakt

    Som hyresvärd måste du se till att det finns ett kontrakt inblandat. Om du väljer att använda en uthyrningstjänst fixar de ofta det åt dig, men om väljer att hyra ut på egen hand till en kompis eller bekant måste du fixa ett eget, som måste innehålla följande:

    • Hyra
    • Eventuell deposition inkl. överenskommelse kring återbetalning
    • Eventuell möblering
    • Förteckning över samtliga inventarier & eventuella skador (fota gärna så att du verkligen minns hur grova skadorna var om det finns några)
    • Uppsägningstid
    • Underskrift av båda parter
  6. Prylar

    Prylar

    Oavsett om du känner din nya hyresgäst eller inte lär du ha en hel del grejer som behöver förflyttas från bostaden innan hen flyttar in. Inte? Tänk efter igen. Inramade foton, konserver, flaskor, lakan och handdukar, kläder som inte ska med i flytten, små oförklarliga prylar som bara hamnat lite överallt; alla har vi nåt. Du kanske har en snäll kompis eller förälder som kan ta emot någon låda här och var, men annars kan du använda dig av oss! Ztorage är nämligen en helhetstjänst av förvaring - vi erbjuder både hämtning, förvaring och hemleverans av dina lådor samt en digital överblick för dig under tiden. Klicka här för att läsa mer.

  7. Besiktning

    Innan din nya hyresgäst ska flytta in måste du se till att besikta bostaden. Upprätta ett protokoll, skriv på, låt din hyresgäst titta igenom det och se sedan till att hen också skriver på, eftera att ha kollat igenom själva bostaden på egen hand också, givetvis. Då har du bevis på skicket vid inflyttningen om det skulle skapas nya skador under uthyrningen!

  8. Försäkring

    Kolla om din hemförsäkring (eller uthyrningstjänst om du väljer att använda en sådan) täcker din nya hyresgäst eller inte. Om inte, se till att hen tecknar en egen.

  9. Lämna över nycklar

    Lämna över nycklar

    Då var det dags, inflyttningsdagen är här! Kom ihåg: så fort du lämnat över nycklarna till din nya hyresgäst har hen exklusiv rätt till bostaden. Det betyder att du har inte längre åtkomst till den utan en inbjudan från hyresgästen, trots att du har reservnycklar.

  10. Betala skatt

    Gör du vinst på hyran måste du givetvis skatta på vinsten. Det är många detaljer som berör detta, så det bästa är att du grottar in dig i det på Skatteverkets egna hemsida. Klicka här för att komma till deras FAQ om detta.

  11. Uppsägning

    Det finns en hel del faktorer som påverkar uppsägningstiden, som är reglerad av lag, till exempel vilken typ av bostad det gäller (är det en bostadsrätt eller hyresrätt?), hur länge uthyrningen gäller och vem av er det är som vill säga upp kontraktet. Om du eller hyresgästen skulle vilja säga upp kontraktet tidigare än vad ni har kommit överens om behöver ni ordna ett uppsägningsavtal. Hyr du ut via en uthyrningstjänst är detta något som de oftast hjälper dig med.

Ztorage support
Osäker på
vad du behöver?
Prata med våra förvaringsexperter