Kampanj - Två gratismånader och fri upphämtning på utvalda förråd

Svenskt körkort utomlands

Planerar du att flytta utomlands och vill kunna köra bil där? För dig med svenskt körkort finns det en del saker att ha i åtanke, och det ska vi på Ztorage reda ut här!

EES-länder

EES-länder

Om du har tagit eller förnyat ditt körkort efter den 19 januari 2013 är det giltigt i hela EES, dvs. Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. EES är inte samma som EU, trots att medlemsländerna är väldigt likt. Någonting som däremot är viktigt att komma ihåg är att trots att ditt körkort är giltigt kan det fortfarande vara andra regler som gäller i andra länder, och det är du och ingen annan som ansvarar för att du följer dem.

Utanför EES

Utanför EES

Om du ska köra bil i ett land som inte är med i EES behöver du kolla upp vad som gäller för det specifika landet. Det du kan börja med som är bra att ha oavsett, är att skaffa ett internationellt körkort. Ett internationellt körkort är egentligen bara en översättning av ditt svenska körkort, så du måste även alltid ha med dig det svenska originalet. Enligt Transportstyrelsen kan du översätta ditt svenska körkort till ett internationellt genom att kontakta en av följande organisationer:

  • Caravan Club of Sweden - http://www.caravanclub.se/
  • Kungliga automobilklubben (KAK) - https://kak.se/
  • Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) - https://www.mhf.se/
  • Motormännens riksförbund (M) - https://msverige.se/
  • OK Marknadsservice/Vi Bilägare - http://www.vibilagare.se/
  • Svenska motorcyklisters centralorganisation (SMC) - https://www.svmc.se/

Fixa nytt körkort utomlands

Fixa nytt körkort utomlands

Om av en eller annan anledning skulle bli av med ditt körkort och bara ska vara utomlands tillfälligt och därmed fortfarande är folkbokförd i Sverige kan du skicka in en ansökningsblankett för att förnya ditt körkort och sedan hämta ut det på en svensk ambassad eller ett konsulat. klicka här för att läsa mer om ambassader och konsulat på Regeringskansliets hemsida. Det betyder alltså att om du både flyttar och folkbokför dig utomlands gäller detta inte dig - du måste vara permanent bosatt i Sverige (eller studera i Sverige sedan minst sex månader tillbaka) för att kunna förnya ditt svenska körkort.

Ztorage support
Osäker på
vad du behöver?
Prata med våra förvaringsexperter