Att göra i Stockholm

Oliver -

Att göra i Stockholm

Nordens Venedig, som Sveriges huvudstad Stockholm ofta kallas är en stad med många ansikten, många uttryck – och massor av grönområden. Staden är också byggd kring vatten och detta gör att Stockholm inte bara är en upplevelse – utan många. Att det är bra shopping och gott om restauranger och caféer är självklart och här finner du också mängder av historiska sevärdheter med historiens vingslag ständigt susande, jämte moderna byggnader och grönskande parker. Vattnet är ständigt närvarande och skapar hela tiden en känsla av lätthet, eftersom det delar upp stadsdelarna på ett naturligt sätt. Även om kanalerna i sig inte påminner om Venedigs, så är liknelsen förståelig. Vatten präglar verkligen en stad och skapar en känsla som är svår att uppnå utan de blå, strömmande inslagen.

Närheten till skärgårdens natur, med alla sina små och större öar, fiskebyar och sommarvisten ger ibland en känsla av att man inte befinner sig i en riktig storstad, utan närmare landsbygden. Stockholm har allt. Oavsett om du är kulturell, partysugen, äventyrslysten eller söker stillsamma naturupplevelser – eller alltsammans.

Naturvännernas paradis - storstaden Stockholm

Det finns mängder av fina naturupplevelser i och utanför Stockholm. Nationalparken i Tyrestad, skogarna och sjöarna i Nackareservatet, Järvafältet med sin omväxlande landskapsform, där sagolika barrskogar samsas med vacker åkermark.

Djurgården är hem för otaliga ekträd med hundratals år på nacken, men är även känt som Museiön, då flertalet av Stockholms många muséer ligger – på rad! – här. Vasamuséet, Nordiska Muséet, Abbamuséet och Prins Eugens Valdemarsudde, är bara några av dessa kulturpärlor att trä upp på Djurgårdens smultronstrå. Från Djurgården är det nära till Skärgårdsbåtarna, där man kan gå ombord och låta sig föras på böljan den blå, ut till någon av de vackra öarna i Stockholms unika mälarskärgård.

Tips på fem aktiviteter att göra i Stockholm

Denna lista kommer från stockholmarna själva, sägs det. Aktiviteterna passar dig som vill komma utanför turistfällan och se något nytt. Känn dig som nollåtta för en dag och bocka av dem, en efter en. Mycket nöje!

  • Utflykt No 1) Med tunnelbanan tar du dig till Zinkensdamm på Södermalm och sedan strosar du långsamt bland pittoreska söderkåkar och klättrar sakta upp på Skinnarviksberget. Här kan du beundra Stockholm i trehundrasextio graders perspektiv. Måste upplevas!
  • Utflykt No 2) Finn det lugna mitt i huvudstaden – ta en långpromenad på Skeppsholmen och fortsätt över till Kastellholmen. När du flanerar längs holmarnas kajer och stränder kan du njuta av staden från nya vinklar. Passa på att ta en paus på något av de muséer du finner längs dessa stråk, det är gratis inträde på flera av dem.
  • Utflykt No 3) Framför Centralbadet på Drottninggatan gömmer sig en liten park. När du väl kommer dit så vill du aldrig gå därifrån. En väl bevarad, grön liten pärla att njuta av en stund.
  • Utflykt No 4) I Djurgårdsstaden kan du strosa fram i mysiga kvarter som har stora kulturhistoriska värden. Ytterligare en liten skatt, som ibland hamnar lite i skymundan bland alla andra, mer iögonfallande sevärdheter här. Det finns ett mysigt litet fik med båtkänsla där man kan sitta och njuta en stund, med historiens vingslag nära.
  • Utflykt No 5) Hyr en kanot, kajak eller kanadensare och paddla runt de öarna i Stockholms innerstad, till exempel runt Reimersholme och/eller Långholmen. Kanotuthyrning finns i närheten. Glöm inte att unna dig en picknick på Reimersholme när du är där.

Förortsäventyr – lämna city, upplev Stockholm

Det finns massor att uppleva även utanför själva Stockholm, de många förorterna har mycket att bjuda på. Är du sugen på att upptäcka nya smultronställen och vita fläckar på turistkartan, så kolla in dess fem tips:

  1. När man går i nordlig riktning längs Mälaren finns flera sevärdheter: Gåseborg, en fornborg nära Järfälla där man skådar ut över farleder från vikingatid. Görvälns griftegård är unik i sin arkitektur. Bolinderstaden vid vattnet och friluftsgården i Ängsjö får du inte heller missa på denna vackra vandring eller cykeltur
  2. Hökarängen har genuin femtiotalskänsla, med skyltar i neon och nostalgisk arkitektur. Missa inte Hökarängens Dag – en folkfest med hållbarhetsfokus.
  3. Åk till Blackebergs t-banestation, ta en promenad till Kaananbadet, den populära badstranden vid Mälaren. Här finns ett fint trädgårdscafé, som håller öppet hela året. Låt gärna promenaden föra dig vidare in i Grimsta naturreservat.
  4. Precis i närheten av Fittja och Hallunda finns Mälarpromenaden, en femkilometers slinga nära vattnet, lika lämpad för promenad eller att cykla. Det rika djur- och naturlivet finns beskrivet på skyltar längs naturslingan.
  5. Ett av Världsarven, Södra skogskyrkogården, är unik i sitt slag och en storslagen upplevelse. Här möts historia, arkitektur och natur i en djärv men samtidigt fin harmoni. Här tar man gärna en fridfull promenad över öppna ytor och skuggande träd och byggnader.
facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!