Caféstaden Stockholm – mer fika åt folket

Oliver -

Caféstaden Stockholm – mer fika åt folket

Ordet "fika" är lika svenskt som Stockholm är tätt på caféer. Att fika handlar om så mycket mer än att dricka kaffe och äta bullar och kakor, men samtidigt är det precis detta det gäller. Men vissa gillar te och någon vill ha en festis – eller varm choklad. Det är också fika. Och för alla som gillar att ta en fika så är Stockholm rena drömmen. Det finns hundratals olika caféer att välja bland, i alla olika stilar.

Fika på Söder, drick kaffe på Östermalm, ta en festis i Vasastan och en kopp te i Gamla Stan

På Söder duggar caféerna tätt och här finns alltid något gott att upptäcka.
I hippa och populära Sofo är det extra tätt mellan ställena. Fast kaffestugor, konditorier, caféer och fik finner man runt hela Södermalm. Många caféer har idag mycket mer än kaffe, kaka och macka – på många kan man äta både frukost, lunch, brunch, afterwork, middag och kvällsfika. Här är ett urval av mysiga ställen:

  • Vurma – analogt och mysigt, välbesökt vid Bergssunds strand.
    Öppet hela dagen, perfekt läge att lapa sol. Brett utbud för både den hungriga och den sötsugna.
  • Kaferang – vid Nytorget kombinerar caféet med en bistrokänsla, så hit kan du gå både tidigt och sent. En omfattande meny som lockar både den hälsomedvetna och den sötsugna innehåller allt från nyttiga, vegetariska rätter, rejäla smörgåsar eller kallskuret. Du kan även ta ett glas vin eller en öl till maten här.
  • Café Pascal – en oas för många. Den nyaste filialen av Café Pascal, beläget på Skånegatan, startades i trendiga Sofo 2017. Som på de övriga caféerna i denna personliga lilla kedja ligger fokus på mat och fika hela dagen – frukost, lunch och middag – och allt däremellan. Miljön är nordiskt naturlig, med mycket organiska material som trä, matchat med fina industridetaljer.

Caféer i Vasastan

Vare sig du längtar efter en god kopp nybryggt kaffe eller supermodern fika i hälsokostanda när du är hungrig och trött, så finner du alltid rätt ställe i Vasastan.
Härliga gammaldags kondis i Birkastan, fina små kringlor med socker på i Röda Bergen eller en smoothie bowl nära Odenplan konkurrerar med smörgåscaféer med danska influenser – och allt annat du kan tänka dig.

Några av Vasastans bästa caféer:

Folkliga och livliga Mellqvist

På den folktäta och myllrande Rörstrandsgatan finns mysiga caféet Mellqvist. Här samlas gärna de boende i kvarteren runtomkring och tävlar med stammisar om bästa platsen på caféets uteservering. Vintertid får man njuta av trängseln inomhus – eller ta med sig sitt kaffe. Mellqvist har en egen coffee truck utanför, så att inga kunder ska bli utan. Kaffet är välgjort och smörgåsarna är lika goda som bakverken.

Trendigt och färggrant på Odengatan – Pom & Flora

Tillhör du dem som uppskattar hälsosam och innovativ fika, som latte gjord på matcha, smoothie bowls eller smörgåsar med avocado, vegansk ost och örter så har du kommit rätt om du går till Pom & Flora. Detta är filial nr två för det superpopulära cafékonceptet. Här blir man gärna sittande många timmar och alla rätter och drycker som serveras är dessutom ovanligt Instagramvänliga.

Anrika systrar i Birkastan – Systrarna Anderssson, anno 1930-tal

Systrarna Anderssons Hembageri, som detta traditionsrika konditori och café i Birkastan hette från början, finner du i hörnet av Torsgatan, Birkagatan och Karlbergsvägen. Här är det fokus på bakverk med anor från förr, men de gammeldags kakorna och bakelserna har kompletterats med modernare maträtter som man gärna äter till lunch.

I Stockholms nordöstra stadsdelar, på Östermalm och Norrmalm alltså, är det ofta lite lugnare. Här finns flertalet av stadens anrika caféer och kondis – institutioner som bryggt kaffe och bakat bullar i generation efter generation och fortfarande är lika populära och välbesökta.
Här hittar man alla klassiker. Kaffe och bulle – med påtåren som ingår finner du här, likaså har många av dessa caféer klassisk, svensk och smaskig smörgåstårta på sin meny.

Men självklart finns det också caféer och konditorier som erbjuder mer moderna, trendiga och hälsoinriktade rätter och drycker även i dessa stadsdelar. Det poppar hela tiden också upp nya caféer och det ena har mer unika, nyskapande och ovanliga erbjudanden än det andra. Stammisställena är många och hit dras både affärsfolk, mediafolk, frilansare som vill ha en kreativ plats för sitt skapande – samt många artister, skådespelare och kulturarbetare.

Gamla Stan

Turister trängs med boende och flanörer i Gamla Stans smala, pittoreska gränder, där det är lätt att hitta ett mysigt café, där man kan sitta med en finkaffe eller kopp te och studera strömmen av människor som passerar utanför fönstret. Det är lätt att tro att hela stadsdelen bara är en enda stor turistfälla, men om man vet var man ska leta så finner man även populära stammishäng här, mysiga och intima lokaler där kvarterens innevånare tittar in för att träffa grannar och vänner eller bara vara för sig själv en stund.

facebooktwitterpinterestemail
Få förvaringstips och erbjudanden via mail - Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!